Data: 2016-11-03 18:35:15
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2016-11-03 09:51, obywatel stefan uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-11-03 o 09:41, Ikselka pisze:
>> Akarm <a...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 02.11.2016 o 09:48, Ikselka pisze:
>>>> Ach, już rozumiem. Potraktowałeś dosłownie to "ciasto ucierane":-))
>>>> Nazwa tego typu ciast pozostała z czasów, kiedy się je rzeczywiście
>>>> ucierało - drewnianą pałką w makutrze (nie w moździerzu).
>>>
>>> Makutra - nowe pojęcie. :)
>>> Może nie tyle nowe pojęcie, ile nowe spojrzenie na to naczynie.
>>
>> Wcale nie nowe. Makutra nie tylko do ucierania maku służyła, ale i
>> płatków
>> róży na konfiturę, do ucierania migdałów na marcepan, wreszcie do ciast -
>> ucieranych :-))
> Odkąd pamiętam w kuchni stała makutra, była już tak wytarta, że częściej
> służyła jako forma do wypieku np. baby.
> Swoją makutrę dostałem w 1973 roku w prezencie ślubnym od kogoś kto miał
> namiar na "Kamionkę" w łysej Górze. I ta służy mi do dzisiaj...
Moja niewiele młodsza.
> A jakby dorobić do niej wieko to całkiem zgrabna urna na moje szczątki
> by była ...
Aż taka XXL nie jestem.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|