Data: 2016-11-18 08:42:46
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 18.11.2016 o 02:23, Akarm pisze:
> W dniu 04.11.2016 o 22:07, FEniks pisze:
>> W każdym razie kiedy już dojdziesz do ideału, to się pochwal - ciekawa
>> jestem, jak ów wygląda. ;)
>
> W długi weekend listopadowy zrobiłem znowu to ciasto z jabłkami, bo
> przyjechało trochę rodziny i chciałem błysnąć. Wyszło chyba gorzej niż
> poprzednie, bo jabłka pokroiłem w zbyt cienkie plasterki i prawie się
> rozpłynęły w cieście. Mimo to i tak musiałem dać dwóm gospodyniom
> przepis, a ciasto zniknęło błyskawicznie, dosłownie w kilka minut.
> Chyba jednak niepotrzebnie miałem wątpliwości. ;)
Na pewno niepotrzebnie. Gratuluję sukcesu! ;)
Parę dni temu też znowu zrobiłam to ciasto, tylko tym razem postępowałam
jak przy biszkopcie - najpierw ubiłam białka, potem dodałam cukier, po
kolei żółtka (cały czas ubijając), a na koniec delikatnie wmieszałam
obie mąki wymieszane z proszkiem (1 łyżeczka herbaciana). I tym razem
wyszło bardzo puszyste. I w ogóle to ciasto stało się u mnie dyżurne. ;)
Jabłek daję mało, bo tak chcę, ale planuję też kiedyś spróbować z innymi
owocami.
Na marginesie - zrobiłam też raz ciasto z linka, którego podawała XL.
Wyszło w porządku, ale jest o wiele słodsze i cięższe (z uwagi na masło
pewnie). Mnie nawet smakowało, ale rodzinka zgodnie uznała, że to
pierwsze zdecydowanie lepsze.
Ewa
|