Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!fargo.c
gs.poznan.pl!agh.edu.pl!rmf-fm!news.rmf.pl!not-for-mail
From: Anna <m...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciekawa zupka
Date: Thu, 27 Jan 2000 18:30:12 +0100
Organization: RMF FM - INTERNET
Lines: 44
Message-ID: <3...@h...com>
References: <3...@j...krakow.pl>
Reply-To: a...@r...fm
NNTP-Posting-Host: walker.rmf.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: skipper.rmf.pl 948994213 9852 195.117.15.33 (27 Jan 2000 17:30:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@r...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jan 2000 17:30:13 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21891
Ukryj nagłówki
Joanna Sereinig wrote:
>
> Kochani,
>
> mam dla Was bardzo ciekawy przepis, co ważne - już wypróbowany przeze
> mnie. Rzecz dotyczy zupy, a przeznaczona jest dla tych, którzy lubią
> kminek.
> Proszę Państwa!
>
> ZUPA KMINKOWA!!!
Ohhhhhh, moja babcia to robiła taką kminkową, że szał ciał...!
>
> Gotujemy wywar na kostce wieprzowej z dodatkiem jarzyn: marchewki,
> pietruszki, kawałka selera i cebuli. Wcześniej, jeszcze do chłodnej wody
> wsypujemy kminek (cały, nie mielony) w proporcjach +/- 2 przeciętne
> torebki (np. Kamisu) na ok. 2 litry wody. Gotujemy ok. 1 godziny na
> niewielkim ogniu i przecedzamy przez sito. Z 1 łyżki masła lub smalcu i
> 1 łyżki mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Na
> koniec robimy kluseczki z lanego ciasta i jeszcze doprawiamy do smaku,
> _wylącznie_ solą.
A w wersji mojej babci były nie lane kluseczki,tylko takie bardziej
twarde, nie wiem, jakie konkretnie, bo wtedy byłam mała i przepisy
kulinarne były ostatnią rzeczą, jaką zawalałam swoją pamięć. Ale
pamiętam, że razem z bratem czynnie uczestniczylismy w robieniu kuleczek
z ciasta i wtedy kluseczki były kuliste. Jak nam się nie chciało, to
babcia po prostu odrywała takie małę, nieforemne kawałeczki i wtedy
kluseczki były poszarpane po prostu.
> Bardzo smaczne, oryginalne, tanie i proste!
potwierdzam, w wersji mnie dorosłej robiłam zupe kminkową, chyba nieco
inaczej (nie przypominam sobie godzinnego gotowania kminku), ale tez
wyszła mniamuśna!
>
> Joanna
Anna
--
""Bez wątpienia, jest proroctwem, to co mówię. Rozumiem i
nie mogąc wypowiedzieć się bez pogańskich słów, wolę zamilczeć.""
|