Data: 2015-12-20 10:00:50
Temat: Re: Cielęcina
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-12-20 o 06:53, bbjk pisze:
> W dniu 15-12-18 o 10:18, FEniks pisze:
>> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
>> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
>> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
>> pomysły?
> Nie wiem, czy to bardzo eleganckie, ale mnie najbardziej smakuje, o
> ile jem cielęcinę. Znasz włoski, wpisz w gugla vitello tonnato, po
> polsku też pewnie jest. Jest to tradycyjna potrawa z Piemontu, która
> rozpowszechniła się w całej Europie, znakomita przekąska.
> O, sprawdziłam, jest wiele polskich wersji, np. ta:
> http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,139802,1
6748194,Jak_tunczyk_z_cieleciem_Vitello_tonnato.html
>
Podoba mi się, ale nie jestem pewna, czy połączenie cielęciny ze smakiem
ryby przypadnie do gustu moim domownikom. Jednak na pewno kiedyś wypróbuję.
Ewa
|