Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Qrczak" <q...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl> <9...@m...uni-berlin.de>
<j4ll5l$6vo$4@node2.news.atman.pl> <9...@m...uni-berlin.de>
<4e6efeb4$0$2459$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@m...uni-berlin.de>
Subject: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Date: Tue, 13 Sep 2011 10:42:21 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
Lines: 64
Message-ID: <4e6f1765$0$2491$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.187.185.114
X-Trace: 1315903334 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2491 79.187.185.114:4620
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337613
Ukryj nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Waldemar Krzok wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Am 13.09.2011 08:57, schrieb Qrczak:
>> Dnia dzisiejszego niebożę Waldemar Krzok wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Paulinka wrote:
>>>> Waldemar Krzok pisze:
>>>>> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>>>>>> Witam,
>>>>>>
>>>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a
>>>>>> do tego sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>>>>> malinami.
>>>>>>
>>>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.ht
>>>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>>>
>>>>> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
>>>>> przysmażone.
>>>>
>>>> Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
>>>> jadłam nigdy takiej zupy.
>>>> Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.
>>>
>>> Tym mnie też potraktowano kiedyś, przez x lat nie jadłem zupy z dyni
>>> :-). A ta moja jest prosta, bo praktycznie "nawinie". Znaczy jedna
>>> dynia (biorę hokkaido, bo nie lubię obierania), kilka marchewek
>>> (niekoniecznie), duży kawał imbiru (tak ze 20 deko na 2kg dyni, czasem
>>> więcej). Wszystko w kostkę, imbir siekam drobno. Cebulę (lub dwie)
>>> drobno posiekaną podduszam na oleju z masłem, wciepuję dynię i marchew,
>>> do tego imbir i curry i duszę conieco. Jak się lekko podsmaży to nic.
>>> Zalewam rosołem jarzynowym (maggi, a co mi tam). Do tego przekrojona
>>> wzdłuż trawa cytrynowa i gotuję pod przykryciem jakieś 20 minut. Potem
>>> wyciągam trawę, doprawiam solidnie chili i miksuję. potem spróbować i
>>> doprawić solą i sokiem z lemony do smaku. Można dać skórkę lemonki
>>> (zetrzeć na tarce). Wcinać można tak jak jest, z chlebem albo tak jak
>>> my z krewetkami. Kupuję już te podgotowane. Na patelnię, lekko spieprzyć
>>> i skórką cytryny/lemonki potraktować i już. Najwięcej roboty jest tą
>>> dynię na kawałki pokroić, ale w sumie jakieś 45 minut roboty.
>>
>> Nigdy nie robiłam z trawą. Co ona daje zupie? I czy można użyć suszonej?
>> bo tylko taką na swoim zadupiu dostanę.
>> A... ja jeszcze prócz imbiru i papryki dodaję cynamon.
>
> Cynamon też czasami daję, jak sobie przypomnę. A ta trawa to trawa
> cytrynowa zwana też palczatką cytrynową, a nie z pastwiska ;-). Daje
> aromat cytrynowopodobny. Suszona też może być. Tylko przed miksowaniem
> wyłowić, bo inaczej zostaną frendzle wysoce nieapetyczne.
Zastosowałam skrót myślowy, ale - widzę - sobie poradziłeś.
W sumie to nie pamiętam, czy zupę dyniową podprawiałam czymkolwiek
cytrynowoaromatowym. Ale spróbować zawsze warto, więc dziękuję za kuszący
przepis powyżej. Zwłaszcza że sezon na dyńki się już zaczął.
> Aha, jeszcze można dać mleko kokosowe lub słodką śmietanę (lub jedno i
> drugie ;-))
Zwykle podprawiam jogurtem greckim/bałkańskim.
Qra
|