Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Kajetana Kinga" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co na obiad?
Date: Sat, 5 Jan 2008 13:27:12 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <flnt34$6sl$1@inews.gazeta.pl>
References: <flns8g$2mv$1@inews.gazeta.pl> <flnsn3$i8s$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.219.10.150
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1199536036 7061 81.219.10.150 (5 Jan 2008 12:27:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Jan 2008 12:27:16 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: kajetana_kinga
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308330
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:flnsn3$i8s$1@news.onet.pl...
> Kajetana Kinga pisze:
>
> Ja dzisiaj na szybko mam makaron z brokułami i czosnkiem. Obawiam się, że
> za mało ambitne, bo robi sie ok 15 minut;-), ale ja bardzo lubię. Gotujesz
> brakuły, makaron penne. Na rozgrzanej oliwie z pestek, albo jakiejkolwiek,
> smażysz czosnek( delikatnie) wrzucasz na to makaron, brokuły i sypiesz
> parmezanem. MIeszasz na pateli, zdejmujesz i gotowe. A, oczywiście solisz
> i pieprzysz.
>
Niamniam. Naprawdę. Często tak jem i jeszcze oczywiście duszę do tego
czosnku cebulkę (bez cebuli się nie liczy). Ale już mnie olśniło.
Zupa pomidorowa. Ale taka prawdziwa, a lekka:
2 puszki x 400 g pomidorów
włoszczyzna
Włoszczyznę gotujesz w małej ilości wody do miękkości, wyjmujesz,
zostawiając fantazyjne farfocle z pora, w trakcie gotowania dodajesz
pomidory z puszki pokrojone byle jak ale nie za grubo i wlewasz wodę z
puszki.
Doprawiasz oprócz soli i pieprzu rzecz jasna: imbirem (można dać sporo),
bazylią, odrobiną słodkiej papryki.
Podajesz ze świeżą bagietką albo z taką pokrojoną i wsadzoną do piekarnika,
a na kromkach masło czosnkowe.
Jadłam taką zupę w Belgii i bardzo mi smakowała, tam do wszystkiego
dostajesz z pół metra bagietki, więc tematu drugiego dania nie było, tak
więc za 4 euro można się było bez problemu wyżywić :)
Pozdrawiam
Kaja
|