Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-september
.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Date: Sat, 15 Aug 2015 09:20:25 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 5
Message-ID: <mqnho9$oba$1@dont-email.me>
References: <55cf0c22$0$8381$65785112@news.neostrada.pl>
<mqn6p0$6rt$1@node2.news.atman.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 15 Aug 2015 14:18:49 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="9d8acaf125241ddc02273a394c50601f";
logging-data="24938";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1+N0Byg9fNnECYYxccocNWa"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <mqn6p0$6rt$1@node2.news.atman.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:ywAkwKYphG9LxUQtaeaMEzId76E=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365129
Ukryj nagłówki
"Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
news:mqn6p0$6rt$1@node2.news.atman.pl...
> Nadają się do gotowania wody... no może i ziemniaków na obiad.
> Stal nierdzewna sama w sobie nie jest szkodliwa, ale niestety, jej
> zdolność przewodzenia ciepła powoduje, że garnki z niej wykonane
> nie nadają się do gotowania.
Że co? :-) Stal jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła.
> Dlatego termosy robi się właśnie z takiej stali i tam ona się sprawdza.
Że co? ^2 ?
Chyba nie wiesz jak jest zbudowany termos stalowy...
Taki termos to dwie butelki stalowe, jedna w drugiej, z przerwą
między nimi z której odessano powietrze i ta przerwa stanowi
izolację cieplną, nie stal, która jest bardzo dobrym przewodnikiem
ciepła. Ta sama zasada budowy termostu co w przypadku termostu
szklanego - tam też masz dwie szklane butelki, jedna w drugiej,
i między nimi odciągnięte powietrze stanowi izolację - zamiast
szkła masz stal, a więc taki stalowy termos nie stłucze się jak szklany.
> Oczywiście robione są jakieś egzorcyzmy z nadspawanym dnem czy jego
> pogrubianiem, ale to tylko namiastki i zasadniczo niczego to nie zmienia.
> Im więcej takich usprawnień tym wyższa jego cena i obecnie za
> astronomiczną kasę można kupić taki garnek, którego parametry będą
> porównywalne z tanim garnkiem emaliowanym.
Jesteś pewny, że nie mylisz tu zabiegów potrzebnych do używania
garnków w kuchniach indukcyjnych?
> Pewnie nie ma też idealnego garnka i dlatego ja używam garnki
> różnego rodzaju do różnych zastosowań.
> Stal nierdzewna sprawdza się właśnie przy gotowaniu ziemniaków:)
Używam tego samego kompletu garnków stalowych firmy Revere
kupionych w 1998 roku i bardzo je sobie chwalę - nic się w nich
nie przypala, łatwo je doczyścić, materiał nie jest porowaty (jak
emalia) a więc garnek nie odbarwia się, nie przejmuje zapachów
potrawy i jest bezpieczny do gotowania nawet kwaśnych potraw.
|