Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-septem
ber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Date: Sat, 15 Aug 2015 16:30:37 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 3
Message-ID: <mqoaut$qb5$1@dont-email.me>
References: <55cf0c22$0$8381$65785112@news.neostrada.pl>
<mqn6p0$6rt$1@node2.news.atman.pl> <mqnho9$oba$1@dont-email.me>
<mqo2ir$end$1@node1.news.atman.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 15 Aug 2015 21:29:01 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="9d8acaf125241ddc02273a394c50601f";
logging-data="26981";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19/adXWRC8Omicyu7QS1wR0"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <mqo2ir$end$1@node1.news.atman.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:W16xnG70LYUZmVn4Bq1uCFZmZe8=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365132
Ukryj nagłówki
"Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
news:mqo2ir$end$1@node1.news.atman.pl...
>>> Nadają się do gotowania wody... no może i ziemniaków na obiad.
>>> Stal nierdzewna sama w sobie nie jest szkodliwa, ale niestety, jej
>>> zdolność przewodzenia ciepła powoduje, że garnki z niej
>>> wykonane nie nadają się do gotowania.
>>
>> Że co? :-) Stal jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła.
>
> Stal a stal nierdzewna to dwie, zupełnie różne rzeczy.
> Przewodnictwo cieplne stali: 58 W/(m?K)
> Przewodnictwo cieplne stali nierdzewnej 15 W/(m?K)
>
> Więc nie p... proszę głodnych kawałków.
Oba rodzaje stali są wyśmienitymi przewodnikami ciepła!
I nie o to chodzi w termosie... :-) Tam izoluje próżnia.
A różnica 3-4 razy jest przy naszym gotowaniu małoistotna
wręcz do pominięcia. Dla porównania, przewodnictwo wody
czy mleka to zaledwie 0,5 W/(mK). Napisanie że nie nadają
się do gotowania jest mocnym nieporozumieniem...
>>> Dlatego termosy robi się właśnie z takiej stali i tam ona się sprawdza.
>>
>> Że co? ^2 ?
>
> G...o!
:-)))
Oj, palnąłeś głupotę z tym termosem że hej.
Doczytaj proszę jak one działają, ok?
> Nie pisałem, że nie jest odporny na kwasy, tylko pisałem,
> że ma złą przewodność cieplną i stąd problemy z gotowaniem.
Ma zupełnie wystarczającą przewodność, zapewniam Cię.
Problemy z gotowaniem mają różni ludzie i w różnych garnkach...
Kupienie dobrego garnka nie zrobi z Ciebie dobrego kucharza
na takiej samej zasadzie jak kupienie dobrego aparatu foto nie
zrobi z Ciebie dobrego fotografa...
Jak ktoś gotuje na pełnym ogniu gęste potrawy to wiadomo
że mu się wszystko przypala... Bo to potrawa ma niedostateczną
przewodność cieplną aby odprowadzić energię od dna i rozprowadzić
ją po całej swej objętości a ponieważ gęsty sos czy zupa ma utrudnioną
konwekcję to się szybko przypala od dna i jest to chyba oczywiste.
Będzie się przypalać tak samo w emaliowanym garnku jak i z nierdzewki.
Podobnie jest z patelnią z nierdzewki - mięso przywiera do czystej
patelni z nierdzewki na początku i po pewnym czasie samo się od
niej odlepia... O ile oczywiście nie spróbujesz go na siłę w pierwszej
fazie przywierania odrywać... Tu masz fajny przykład takiego smażenia:
https://www.youtube.com/watch?v=V01DNd3VEm8
Jak widać, nie trzeba żadnego tłuszczu czy -tym bardziej- teflonu.
> Tu cytat ze strony
> http://blog.ballarini.pl/wszystko-co-chcielibyscie-w
iedziec-o-patelniach-ze-stali-nierdzewnej-3/
>
> "Wady patelni ze stali nierdzewnej
[...]
> Zresztą autor tego tekstu opisze bzdury w innym miejscu, a mianowicie:
>
> "Istotna cecha stali jest rowniez to, ze jest to materiał
> ferromagnetyczny, czyli przyciagajacy magnes. Oznacza to, ze kazde
> naczynie ze stali nierdzewnej nadaje sie do stosowania na kuchenkach
> indukcyjnych."
>
> Spróbujcie przyłożyć magnes do takiego garnka, możecie się zdziwić :)
> Inna rzecz, że akurat ta własność nie ma najmniejszego wpływu na gotowanie
> na kuchenkach indukcyjnych, ale o tym poszukajcie sobie sami:)
No to sam widzisz jaki sobie autorytet do cytowania wybrałeś... :-)
|