Data: 2007-09-27 19:30:06
Temat: Re: Co z gruszek? ( w stylu kompotu)
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna G. pisze:
> Ikselka napisał(a):
>
>> Zrób gruszki w syropie. Są to połówki gruszek w syropie z wody i cukru.
>
> Mogę prosić o przepis? Proszę, proszę.
>> Podaje się w kompotierkach wraz z syropem, na wierzch różyczka z bitej
>> śmietany, jako elegancki deser po obiedzie.
>
> Mniam :)
>
>> Najlepsze są do tego Klapsa oraz Bera, byle nie całkiem były dojrzałe,
>> bo sie rozpadną.
> No to klaps, bo nie wiem co mam. Ale jutro podpytam właściciela sadu co
> mnie tak obdarował :)
> pozdrawiam
> Ania
>
Bera Hardy'ego jest najlepsza, Szara Bera, Konferencja, Komisówka .
Hym, ja zawsze robię "na smak"... No spróbuję napisać:
-gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na połowki lub
większe na ćwiartki, wrzucać do miski z wodą zakwaszoną lekko kwaskiem
cytrynowym
-w tym czasie ugotować syrop, bardzo słodki, na 1 l wody 1 kg cukru,
razem z laską wanilii. Będzie tego w sumie sporo więcej, niż litr. W
razie czego powiększ ilość proporcjonalnie, wanilii nie musisz dawać
więcej.
-syrop ostudzić
-gruszki układać w słojach jak najciaśniej, nie gniotąc ich jednak, lecz
dopasowując kształtem
-zalać syropem tak, aby przykrywał owoce
-pasteryzować 15 minut od zawrzenia, większe słoje 20 minut.
Uwaga: przy nalewaniu syropu można do każdego słoja dać łyżeczkę
jakiegoś aromatycznego alkoholu, np.rumu białego - to najlepiej.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|