Data: 2015-04-10 13:11:12
Temat: Re: Co z tym jajem?
Od: "Polaris" <p...@b...bla>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Jak najbardziej - kruche ciasto na gotowanych żółtkach, które w dodatku
> świetnie się mrozi do późniejszego użycia. Kiedy mam nadmiar jajec, zawsze
> je robię, a potem jak znalazł na szybką szarlotkę czy po prostu "gołe"
> ciasteczka. Zresztą surowe żółtka poodobnie zagospodarowuję, robiąc ciasto
> półkruche - przy posiadanym nadmiarze gęstej kwaśnej śmietany.
dzięki, jak zwykle można liczyć na Twoje pomysły
A mogłabyś podać swój przepis na kruche ciasto na żółtkach?
> Białka ugotowane można zemleć i zrobić z nich "bezżółtkowe" kotlety
> (dodając cebulę, bułkę i jedno-dwa surowe jaja lub białka dla
> zlepienia) -
> hit akurat na jutro, bo jutro piątek :-)
Akurat w ten piątek postu nie ma (oktawa Świąt Wielkanocych) :)
> Można też zrobić dosyć grubo zmieloną "pastę" - z rybką wędzoną, cebulką i
> korniszonem - j.w. z majonezem.
>
Dziś biorę się za pastę:)
Pola
|