Data: 2006-10-23 15:22:56
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 23 Oct 2006 16:19:34 +0200, Waldemar
<w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>asia schrieb:
>>
>>>> trudno bylo obtoczyc chlebek tym czymś, bo sie zrobil wielki
>>>> glut...przepraszam za slowo,ten ser to byla porazka :(
>>> dolewaj alkoholu, rozrzedź - funda serowa to taki glut - tylko
>>> rozrzedzony...
>>>
>>
>> mnie sie wydaje, ze ten ser i jego zawartosc tluszczu 45% to byl błąd.
>> Juz znalazlam w archiwum ze Krysia Thompson dodaje mąki kartoflanej i nie robi
>> sie glut.....ups
>> dzieki za rade z tym alkoholem, tez zastosuje.....chyba że wejdzie wiecej
>> alkoholu niz sera hihi
>
>nie trzeba wcale dawać dużo alkoholu, to bzdura. Mąka ziemniaczana tylko
>wtedy, jak jest za rzadkie. Glut się robi też, jak ser jest
>niespecjalny. Spróbuj z gruyerem (ja osobiście nie lubię, ale tak jest
>bardziej oryginalnie ;-)), albo z goudą.
>
>Waldek
Ja omijam alkohol
za to daje starty ser (cheddar, grujer, ammenthal) starty i
umazany maka kartoflana, doawany powoli i powoli grzany...jesli
do cieplego/goracego a za egestego dolejesz czegos zimnego to
glut murowany.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|