Data: 2003-01-24 19:14:40
Temat: Re: Co zrobic z piersi kurczaka
Od: N...@p...pl (Agnieszka Lipska)
Pokaż wszystkie nagłówki
Tue, 21 Jan 2003 12:21:51 +0100, "Andron" <a...@w...pl> napisal:
>Tylko potrzebne mi dania niskotłuszczowe.
>
A moze sprobujesz ulubionego dania moich "piersiozercow"?
SZASZLYKI DROBIOWE
Mozna je robic w piekarniku na ruszcie (ja wole na blasze ze wzgledu
na pyszny "sosik" z oliwy i przypraw, ktorym polewam szaszlyki by nie
wyschly na wior), a niektorzy robia je na patelni, a niektorzy w ogole
bez tluszczu (nawet rezygnuja z tego marynowania w oliwie opisanego
ponizej) ...
Najlepiej - ale niekoniecznie - na pare godzin wczesniej wymieszac w
misce oliwe (olej) z przyprawami "grillowymi" lub innymi ulubionymi.
Do tego wlozyc to, co nadziejesz na patyk. Ja lubie zestaw: cebula w
talarkach, papryka i pieczarki w kawalkach, boczek (ale to
wysokotluszczowe!), czasem pomidory i oczywiscie dosc cienkie
kawaleczki piersi. Przed wrzuceniem do tej michy wszystko posypac
sola, pieprzem lub papryka. Wymieszac delikatnie wszystko w tej oliwie
i odstawic w chlodne miejsce. Czasem, gdy musialam szybko robic obiad,
szybko maczalam wszystko w oliwie, nadziewalam na patyki i do pieca!
Dokladnego czasu ani temperatury Ci nie powiem, poniewaz za kazdym
razem wygladalo to innaczej - zalezalo to glownie od cierpliwosci
"sepow" zwabionych niesamowitym zapachem. Trzeba liczyc ok. 30 min. w
srednio nagrzanym piecu.
Podaje z ryzem i tzatziki.
AgaL
|