Data: 2005-11-19 09:54:26
Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: tapta <t...@S...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Maciek napisał:
> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy a
> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
> chciałbym robić.
Się zszokowałam. Lata całe uzywam miodu kupowanego w sporych słojach,
miód ów stoi miesiącami, gdyż ze względu na objętość pojemnika nie da
się go spożyć od razu, trzymam go w zamkniętym słoiku wprawdzie, ale
zawsze na wierzchu, w temperaturze pokojowej, a nigdy mi nie
sfermentował. Jak to jest w ogóle możliwe? Miód pochodzi od naprawdę
zaufanego ludzia, więc żadne konserwanty nie wchodzą w rachubę. Ktoś
umie wyjaśnić przyczynę fermentowania miodu? Bom ciekawa.
tapta
|