Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Coś do chleba ze słoika. Re: Coś do chleba ze słoika.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Coś do chleba ze słoika.



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:XD2uCU/xew26ynIg+Aq1WwFfAL4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59de1c3d$0$652$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Coś do chleba ze słoika.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59da91ce$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
<59dc69c1$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
<59dcd6d0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<59ddee22$0$15197$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 11 Oct 2017 13:27:25 GMT
Lines: 65
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.105.123
X-Trace: 1507728445 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 652 79.191.105.123:64280
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3961
X-Received-Body-CRC: 537481288
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378934
Ukryj nagłówki

Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2017-10-10 o 16:18, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2017-10-08 o 22:59, XL pisze:
>>>> Po słoikowych hitach - mielonym mięsiwie z galaretką i pasztecie - kolej
>>>> na wątrobiankę, bo pychota to jest wielka. Długo szukałam dobrego przepisu,
>>>> który obiecywałby ten efekt. No i znalazłam - to jest to!
>>>> http://gotujmy.pl/swojska-watrobianka-eli,przepisy-p
asztet-przepis,83135.html
>>>>
>>>> W tym tygodniu zrobię - oczywiście nie w jelitach, lecz w słoikach.
>>>> Dużo :-)
>>>>
>>>>
>>> A czy musi być ze słoika?
>> Nie musi, ale w słoiku długo postoi, więc jeśli w niewielkim, to się nie
>> znudzi, na przemian z innymi smakołykami jedzona - a i zawieźć dzieciom,
>> złaknionym domowego żarełka, wygodniej. I dłużej świeże, i czyściej, i
>> bardziej ,,podzielnie".
>
> No tak.
>
>>> Niedawno zadebiutowałem z wątrobianka (i
>>> pasztetem). Przepis mniej więcej jak pod linkiem (tylko nie tak dużo
>>> boczku w proporcji do wątroby i używam wędzonego, a także dokładam
>>> grzybów suszonych - mielonych), różnica taka że praktycznie wszystko
>>> smażone, nie gotowane, wątroba (w przypadku pasztetu - mięso mielone),
>>> cebula czosnek itd. później do miski i rozdrobnienie za pomocą
>>> urządzenia elektrycznego (nazwy nie znam) , następnie do rynienki, w
>>> jakiej można upiec ciasto, później do piekarnika na 15 minut. następnie
>>> przestudzić i z całą rynienką do lodówki,. Tydzień spokojnie może leżeć.
>>>
>> Tygodniowe obeschnięte mielone coś mam jeść? Przecież ze słoika wyciągam
>> świeże - sterylne i niezgliwiałe.
>> Owszem, można upiec małą porcję, a resztę dać w słoiki. Bo ja, jak już
>> pychoty robię, to robię dużo.
>>
>> PS. Właśnie dwa wiadra rydzów czyszczę - będą zalane masłem klarowanym, w
>> słoikach, na zimowy czas. Cztery półkilogramowe kubełki masła już czekają
>> :-)
>>
>
> Niestety, w moim miejscu zamieszkania rydze to już rzadkość, a nawet
> można by powiedzieć że tylko wspomnienia z dawnych lat. Ale ogólnie
> grzybów w tym roku było zatrzęsienie, i jeszcze są - teraz na dniach

>
>

U nas w podkieleckich lasach jeszcze kilka dni temu było czerwono od
rydzów. Ludzie wiadrami wynosili z lasu. Nadal wynoszą. I prawdziwki. My
dotąd zbieraliśmy grzyby tylko przy domu (rydze, kanie, prawdziwki,
maslaków to już nie tykamy nawet), ale musimy trochę zostawić na ,,wysiew".
Wczoraj pierwszy raz poszliśmy w lasy okoliczne - piękny był spacer,
dwugodzinny tylko, z bonusem w postaci dwóch 12-litrowych wiader rydzów
:-))


> pokazały się gąski.

Te zielone??? WOW. Najlepsze. U nas mówią na nie ,,zieleniatki". Uwielbiam
ich zapach - jak świeżo zmielona mąka we młynie (wspaniałe wspomnienie z
dzieciństwa). Niestety tylko w kilku rejonach lasu bywają. Muszę się
wybrać!
--
XL

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.10 Trybun
18.10 Stokrotka
26.10 XL
27.10 Trybun
27.10 XL
Hiszpańska nóżka ;)
Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Keczup Heinz smaczny i zdrowy?
slow cooker
Gęsie pipki
Żenująca tv-reklama Intermarche.
---- ADULT CELEBRITY VIDEO ---- click here
Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?
Uploads - What is wrong with Easynews
Gęsie cycki
Kacze cycki
Dynia po raz enty
Efekt...?
Kanapka Elvisa.
NIedobra zilona herbata - jak ją zużyć?
Nobel dla Lenina!
Czy dobrze mam ustawione ?
Pozostaje pytanie, co z takim tekstem zrobić?
Autorasizm. Antypolonizm.
YouTube: Jestem w WOLNYM związku i WIERZĘ w Boga
Tylko świnie...
Koniec z Broszkami z Cepelii...
Hiszpańska nóżka ;)
Realia Niemiec.
Podczas komunikacji z serwerem wystąpił błąd (nr 384). Załaduj ponownie
Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Wreszcie wiadomo!
Kukiz padł na twarz,
Demokracja total...na.
Usenet zdycha


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X