Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Sat, 31 Jan 2015 11:39:10 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 59
Message-ID: <54ccaf77$0$2185$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-68-70-207.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1422700407 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2185 89.68.70.207:1670
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360484
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@g...com> napisał w wiadomości
news:54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl...
> Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz
> czyli zima.
> Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay, Burgund)
> i żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden to Drogeria
> a drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę drożdżowa,
> wielokrotnie z rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i nigdy nie
> pojawił się żaden pęcherzyk, natomiast po kilku dniach pojawiał się zawsze
> kożuch z szara lub zielona pleśnią. W tym samym sklepie kupiłem wiec inne
> drożdże, gorzelnicze i niestety one tez nie zafermentowały tylko
> zapleśniały. Kiedy pytałem w tych sklepach co za drożdże oni sprzedają to
> pani jedna czy druga zawsze mówiły ze one się na drożdżach nie znają i
> albo kupuje albo nie. W internecie boje się zamówić bo mogę dostać tez coś
> nie działającego. W końcu do 3 litrów soku jabłkowego dodałem odrobinę
> drożdży piekarskich. Te zadziałały błyskawicznie i już po 2 dniach Cydr
> był całkowicie wytrawny.
> Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży
> piekarniczych.
> Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do fermentacji
> soku jabłkowego.
Podstawowa sprawa to gdzie były kupowane te drożdże?
Jaki rodzaj to był? (suche, płynne)
Wymagające namnażania czy nie?
Czy pożywka była dawana/ zalecana na opakowaniu drożdży.
Inna sprawa to sok i rodzynki.
Wielu producentów soku czy rodzynek dodają do swoich produktów substancje
które mają zapobiegać rozwojowi mikroorganizmów. Niestety przy okazji zabiją
one też drożdże.
Ja kupuję suche drożdże firmy Biowin (chyba Saccharomyces Bayanus) i jedynie
raz miałem problem jak były po dacie ważności. Drożdże winne są bardziej
wrażliwe od drożdży piwnych. Czyli drożdże piwne prędzej wystartują niż
drożdże winne jeśli minęła data ważności.
Ja kiedyś do cydru użyłem drożdży piwnych firmy Fermentis i efekt był bardzo
dobry.
Spróbuj dostać drożdże w OBI tam prędzej one będą. Castorama ma idiotyczną
politykę i posiada artykuły winiarskie/piwne tylko gdy jest sezon. Tak
przynajmniej jest w moim mieście. Jeszcze jest Praktiker. Są jeszcze małe
sklepiki z artykułami piwnymi/winiarskimi itd. Najlepiej kupić te w małych
saszetkach suche lub płynne.
|