Data: 2015-01-31 23:48:51
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 31 Jan 2015 22:55:15 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-01-31 22:32, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 31 Jan 2015 20:54:26 +0100, LeonKame napisał(a):
>>
>>> Dziecioku Cydr oryginalnie ma 2-3 % alko i jest robiony z nadgnilych
>>> spadow. A ty chcesz zrobic Winsko typu Japcok.
>>
>> Dokładnie. I NIE MA drożdży "do cydru". Cydr to po prostu niedofermentowane
>> wińsko jabłkowe. Ale co szkodzi sprzedawać niekumatym "drożdże do cydru"
>> 333333333-)))
>
> Tak. A tatar to po prostu nieusmażony mielony.
>
Akułat niebałdzo - tatar jest wybitnie z wołu, mielony raczej wszystko
jedno, ale z tendencją na wieprzowinę.
Ale cydr - j.w. napisałam. Tyle że bez dodatku wody. Co nie zmienia faktu,
że drożdże nic tu nie mają do faktu, byleby były w całej ogólności do
białego wina. NIE MA drożdży "do cydru". Drożdże "do cydru" to czysty
marketing. Taki sam, jak "krem do dekoltu" itp. setki innych "chłytów".
Cydr to efekt użycia określonego surowca i sposobu jego przetwarzania, a
nie jakiegoś dedykowanego gatunku drożdży.
|