Data: 2015-02-01 13:50:43
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: "Tomasz" <t...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nastawiłem matkę drożdżową dokładnie zgodnie z przepisem z nie
przeterminowanych drożdży winnych "Burgund". Słoiczek umiescilem w miejscu
ktore nigdy nie przekracza 25 st.
Po dwoch dniach nic nie ruszyło, tak jakbym tam zasypał piasek a nie drożdże
winne.
Jestem pewien że po kilku dniach pojawi sie tam jak zwykle pleśń.
Takie właśnie drożdże kupuję w sklepach ze zdrową żywnością w Gdyni.
Kto mi zagwarantuje że te z internetu będą lepsze?
--
Tomasz
Użytkownik "Tomasz" <t...@g...com> napisał w wiadomości
news:54cbf097$0$2185$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "ZZZ" <n...@n...spam.com> napisał
>>
>> Powiem Ci tak (z praktyki) - to że miałeś kłopot w drożdżami wynika
>> jednak najprawdopodobniej z jakiegoś błędu, który popełniałeś.
>> Niestety ponieważ nie wiesz jaki (przecież świadomie go nie popełniałeś)
>> to też trudno Ci będzie go uniknąć.
>> (Tylko nie obraź mi sie tu, za to że obarczam Cię winą).
>> Jest niewielkie prawdopodobieństwo, że to drożdże były słabe,
>> przestarzałe czy przegrzane ale nie wiem jakiego trzeba by mieć
>> pecha żeby tak było w przypadku kolejnych 2 - 3 prób.
>> Tak więc proponuję Ci powtórz jeszcze raz eksperyment z przygotowaniem
>> drożdży zwracając uwagę zwłaszcza na temperaturę (powyżej 40 stopni
>> zabija je- więc jeśli woda jest ciepła czyli cieplejsza niż własna ręka
>> to już
>> za wysoka).
>> Jeśli chcesz mieć praktycznie 100% pewność, że fermentacja wystartuje
>> to użyj drożdży "bayanus" można je kupić w wielu supermarketach
>> (OBI, Auchan, Leclerc) razem z innymi winiarskimi produktami.
>> Są konfekcjonowane przez BIOWIN pod bodajże 3 różnymi odmianami.
>> Bayanusy startują zawsze, można je nawet wsypać wprost do gąsiorka.
>> W niektórych zastosowaniach to nawet jest ich wadą (ta ogromna
>> żywotność).
>>
>> A może trafisz (widziałem kiedyś w OBI) nawet drożdże od Biowinu
>> specjalnie
>> do cydru. Nie mam wcale przekonania, że będą lepsze od klasycznych
>> winiarskich ale są tacy, którzy muszą mieć napisane do wina, do cydru,
>> do... itd.
>> Jeśli Ci nie po drodze supermarkety to produkty Biowinu dostaniesz
>> u nich w sklepie internetowym, albo w wielu innych sklepach internetowych
>> dla "domowych winiarczyków".
>> No i rzeczywiście sok jabłkowy na to ma nie być z konserwantami, ale
>> napisałeś
>> że miałeś go od producenta jabłek, więc chyba wiedział co sprzedaje.
>
>
> Z ta temperatura to moze masz racje sprobuje jeszcze raz zrobic matke
> drozdzowa w miejscu zimniejszym. Matke drozdzowa robilem zawsze w zwyklej
> wodzie z dodatkiem przepisanej ilosci cukru. Naczynie stawialem na
> wysokiej szafce (180cm) 40 cm od pieca. Byc moze tam byla zbyt wysoka
> temperatura ale dokladnie w tym miejscu od kilku miesiecy zakwaszam mleko
> i dla bakterii kwasu mlekowego jest to temperatura optymalna (po kilku
> godzinach mleko jest zakwaszone). Sadzilem ze dla drozdzy winnych
> temperatura w tym miejscu tez bedzie idealna.
> Teraz sprobuje w miejscu zimniejszym, moze drozdze sa bardziej wrazliwe od
> bakterii kwasu mlekowego.
> A jesli chodzi o drozdze winne w supermarketach to u nas w Gdyni mowia
> tak: jesienia w sezonie to mielismy takie stoisko winiarskie ale to juz
> dawno zostalo zlikwidowane. Mysle ze az do jesieni w zadnym supermarkecie
> nie dostane drozdzy.
> Jak mi nic nie wyjdzie z ta nizsza temperatura to pozostaje mi tylko
> zamowic takie drozdze z internetu, np:
> http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enol
ogia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-w
ytrawnego-5-g
> Do fermentacji zamierzam uzyc gotowego soku jablkowego (niby 100%
> wyciskany z owocow) ktory sprzedaje sie masowo w supermarketach w
> kartonach po 5 litrow.
>
> --
> Tomasz
|