Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!news.iesy.d
e!troll.iesy.de!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-online.de
!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czas na borowki
Date: Mon, 26 Aug 2002 10:36:27 +0200
Organization: T-Online
Lines: 29
Message-ID: <akcr2b$3b6$06$1@news.t-online.com>
References: <agcu1j$au8$1@sunsite.icm.edu.pl>
<5...@m...umu.se>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1030352779 06 3430 WpvobmNSBAmcV 020826 09:06:19
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122088
Ukryj nagłówki
"Agnieszka Szalewska" <A...@m...umu.se> schrieb im
Newsbeitrag news:5.1.0.14.1.20020826085830.01efa1a0@molbiol.umu.
se...
> Czy w Polsce tez juz czas na borowki? Tu wlasnie pieknie dojrzewaja,
> czerwoniutkie, cierpko-slodkie. Az szkoda, aby sie zmarnowaly, tym
> bardziej, ze w 15 minut w dwie osoby nazbieralysmy dwa litry. Stad wlasnie
> pytanie: czy ktos moze doradzic mi jakis przepisik na sliczna i smaczna
> konfiturke borowkowa, preferencyjnie nie az taka slodka, jak miejscowi
> wyrabiaja? Tutaj jadaja borowkowe dzemy do wszystkiego, oraz ze wszystkim,
> jak na przyklad z gozdzikami, imbirem, cytryna, ale ja moze sprobowalabym
> tradycyjnego polskiego sposobu. Archiwum wyrzuca mi mnostwo postow z
> rozwazaniami, co jest borowka, a co zurawinka, wiec moze zanim sie
> przekopie przez owe, ktos laskawie doradzi przepis? (to lenistwo
> poniedzialkowe, wiem:))
>
> Agnieszka
> DBDG
>
Zaden ze mnie specjalista a mieszkam w takim klimatach obok kanalu i zaraz
kolo Wezery, ze wszystko szybko sie psuje, wiec ja zaraz w alkohol, zeby
witaminy i inne wartosci zachowac. Robie sobie czasem taka panskie ( od
pana ) powidla. Smaze po kolei w cukrze ekologiczne pomarancze i wlasnie
borowki, dodaje pod koniec suszonego czarnego bzu albo czarnych jagod i
oczywiscie jakiego winiaku. Przepisu nie podaje, bo robie na oko. Roznie
robilem. Kiedys drobno obralem pomarancze i ta skorke smazylem w cukrze z
wycisnietym sokiem pomaranczowym a dopiero potem dodalem borowki i reszte.
Irek kochany
|