Data: 2013-05-28 00:59:16
Temat: Re: Czas szparagów...
Od: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>> strasznie kaloryczny:
>>
>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>> pieprz, pieprz cayenne
>>
>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>> żółtko
>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej wody.
>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie się
>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne doprawić.
>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>wina spada na Ciebie.
Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos można
doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
|