Data: 2006-06-11 01:49:41
Temat: Re: Czerwony barszcz kiszony - coś nie tak z nim ;-(
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 10 Jun 2006 20:59:28 +0200, "dodo" <m...@p...onet.pl>
wrote:
>Czy może mi ktos powiedzieć co robie nie tak?? I jakim sposobem pierwszy
>wyszedł taki dobry a następne do niczego??
Temperatura? Jesli solone bylo tak samo to pozostaje kwestia
temperatury. Kiszenie barszczu to fermentacja mlekowa. Bakterie kwasu
mlekowego sa bardziej odporne na sol od drozdzy i bardziej odporne na
zimno od grzybow - zatem kluczem do powodzenia w kiszeniu jest
wlasciwe zasolenie i odpowiednio niska temperatura. Jak jest slono i
nisko - bakterie kwasu mlekowego ruszaja pierwsze a jak srodowisko
dostatecznie zakwasza to juz i na cieplo ani bakterie octowe(ktore
potrzebuja etanolu wczesniej przez drozdze yprodukowanego) ani drozdze
czy inne grzyby nie maja szans.
--
Darek
|