Data: 2010-12-09 12:41:43
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote :
> W dniu 2010-12-09 09:11, Aicha pisze:
>> W dniu 2010-12-09 09:04, Panslavista pisze:
>>
>>>> Nie czytasz, tylko wstawiasz linki - nikt nie próbuje ci wmówić, że
>>>> nie ma
>>>> w mące glutenu, ale że procentowo w stosunku do innech białek roslinych
>>>> jest go zznacząco mniej.
>>>> Jestes wstanie to zapamiętać?
>>>
>>> Cienias, stawiasz tezę, później przypisujesz ją XL, bo ona licząc na
>>> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego
>>> wykładu
>>> ze wszystkiego (a po łebkach, bo trudno podręcznik z technologii
>>> zbiorowego
>>> żywienia zamknąć w poście czy nawet w kilku postach), lecz porusza
>>> jakiś w
>>> miarę ważny problem.
>>
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
>> istnieje w mące?
>> A+B=100%, nie mniej ni więcej.
>>
>
> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej mące
> oprócz glutenu. Ja przyznaję, że nie wiem, ale chyba w tym właśnie tkwi kość
> niezgody.
>
> Ewa
Gluten - to mieszanina dwóch rodzajów białek roslinych (gluteniny i
gladyny) - niesławna, gdyż jest powiązana z odpowiedzią
autoimmunizacyjną (informacje tez na wikipedii którą cyt. Ikselna)
Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
białach w mące.;-)
Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się
od siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony -
które są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
Mam nadzieję, że to wyjaśni nieścisłości, choć nie sądzę, że wszystkim
;-)
Wiek
|