Data: 2010-12-10 09:02:39
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha has brought this to us :
> W dniu 2010-12-09 13:41, witek J pisze:
>
>> Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
>> troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
>> między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
>> białach w mące.;-)
>> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
>> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
>> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
>> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
>
> No dobra, ale są przecież metody na oznaczanie całkowitej zawartości białka,
> powiedzmy "w chlebie". Podejrzewam, że o to chodziło naszej walecznej
> oponentce.
Co gorsze, metody oznaczania całkowitego białka funcjonuja bardzo
dobrze, ale białka w mące jest powyżej 10 procent (wagoowo), drożdże
stanowią około 0,5 procenta, z czego w komórkach drożdzy jest okło 30
procent białek - efekt - 10% białek roślinych plus 0,13 procent białek
drożdżowych - czyli w zakresie błędu metod pomiarowych. Więc jak
szanowna "walcząca" chce oznaczać tylko białak drożdżowe bez uzycia
metod molekularnych "nacelowanych" w specyficzne biała lub białko
drożdżowe?
Witek
|