Data: 2013-05-25 12:27:36
Temat: Re: Czy mozna ciasto pierogowe przechowac?
Od: Trybun <Y...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-05-22 22:28, Ikselka pisze:
> Dnia 22 May 2013 17:34:40 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> Witam Szanownych Państwa!
>> Pytanie raczej głupie, ale:
>> robię pierogi i do ciasta chlustnęło mi się za dużo wody. Wydaje się, że
>> ciasto tylko trochę za luźne więc podsypuję mąki. Ale o dziwo zabrało
>> jej drugie tyle. No i po ulepieniu pierogów została połowa. Niby nic,
>> ale szkoda wyrzucić. A dziś już kolejnych pierogów nie dam rady zrobić.
>> Da radę to przechować (i żeby było zdatne do użytku) na jutro? Ktoś
>> przerabiał ten temat?
>> Dodam, że ciasto: jajko, mąka (na oko), woda (na oko).
>> Z góry dzięki za odpowiedź.
> Spokojnie możesz zamrozić. Ja tak robię planowo - tzn zawsze robię dwa-trzy
> razy więcej ciasta niż potrzebuję, bo po co kilka razy robić, kiedy można
> raz :-)
I nie traci takie ciasto nic na smaku? Nie wiem jak z pierogami, ale
kopytka (szagówki) na pewno tracą. Byłem niedawno na proszonym obiedzie,
no i zostałem poczęstowany m.in kopytkami. Oczywiście były to kopytka
świeżo zrobione, rarytas.. Gospodyni widząc że biorę trzecią dokładkę
zaproponowała że mi da ich trochę do domu, no i przy wyjeździe dostałem
sporą paczkę. Zajechałem do domu, wrzuciłem do zamrażarki, wyjęte za dwa
dni smakowały już tak jak by były kupione w sklepie.
|