Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.task.gda.pl!news
feed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!feed.news.tiscali
.de!news.tiscali.de!not-for-mail
From: "Ireneusz P. Zablocki" <i...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy mozna zrobic nalewke z poziomek?
Date: Fri, 10 Jun 2005 13:39:18 +0200
Organization: Tiscali Germany Usenet
Lines: 32
Message-ID: <d8bui6$9nl$1@ulysses.news.tiscali.de>
References: <1...@c...supernews.com> <d8b51p$sdv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: p213.54.94.220.tisdip.tiscali.de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: ulysses.news.tiscali.de 1118403974 9973 213.54.94.220 (10 Jun 2005 11:46:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@t...de
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Jun 2005 11:46:14 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (Windows/20041103)
X-Accept-Language: de-DE, de, en-us, en
In-Reply-To: <d8b51p$sdv$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241271
Ukryj nagłówki
BasiaBjk schrieb:
>
> Likier poziomkowy: 1 kg poziomek leśnych, bo są bardziej aromatyczne od
> ogrodowych, 0,8 kg cukru, 1 l bialego rumu lub koniaku (lub wielokrotność).
>
Basiu kochana, wszystko to pieknie i prawda ale powiedz, kiedy ostatnio
wachalas rum? Z jednej strony podkreslasz wyjatkowa aromatycznosc
lesnych poziomek, z drugiej zas polecasz jeden z najsilniej
aromatyzowanych alkoholi jakim jest rum. Osobiscie do poziomek uzywam
jedynie spirytusu, oczywiscie odpowiednio rozcienczonego.
> Poziomki mieszasz z cukrem w gąsiorku, zalewasz alkoholem, po kilku
> tygodniach jest gotowe. Nalewkę należy przelać do butelek, a poziomki można
> wykorzystać do ciast, czy deserów.
Slowem ten delikatny owoc potraktowalas jak kazdy inny w klasycznej
polskiej "trzesionce". A ja juz kilkakrotnie slyszalem i czytalem a co
najwazniejsze przekonalem sie na wlasnym podniebieniu, ze pestki
poziomek nadaja takiej wielotygodniowej nalewce gorzkiego posmaku.
Oczywiscie jak kto lubi, to moze i tak ale mozna tez poziomki zalac 1l
spirytusu, takim jak w przepisie Krystyny i pozostawic caly dzien na
slonecznym parapecie. owoce maja byc macerowane nie dluzej niz 24
godziny. Po odlaniu maceratu mieszamy go z woda cukrowa, 200 g cukru na
500 ml, wowczas bedziemy mieli nalewke niezbyt slodka. Mozna tez ilosc
cukru podwoic lub potroic.
Kiedys napisze co ja z rumem zrobilem ale zaraz ide do przedszkolnego
teatru: moj maly Oli gra truskawke.
Irek
|