Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: t...@g...pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy mozna zrobic nalewke z poziomek?
Date: 10 Jun 2005 22:56:32 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 47
Message-ID: <4...@g...pl>
References: <1...@c...supernews.com> <d8bubr$ddi$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@c...supernews.com>
<6...@4...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1118436992 31077 213.180.130.18 (10 Jun 2005 20:56:32
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jun 2005 20:56:32 GMT
X-Received: from [84.100.218.122] (unverified [84.100.218.122]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 107651 for
<p...@n...pl>; Fri, 10 Jun 2005 22:56:01 +0200
X-Received: from [84.100.218.122] (unverified [84.100.218.122]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 107651 for
<p...@n...pl>; Fri, 10 Jun 2005 22:56:01 +0200
X-Received: from [84.100.218.122] (unverified [84.100.218.122]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 107651 for
<p...@n...pl>; Fri, 10 Jun 2005 22:56:01 +0200
X-Received: from [84.100.218.122] (unverified [84.100.218.122]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 107651 for
<p...@n...pl>; Fri, 10 Jun 2005 22:56:01 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241317
Ukryj nagłówki
Art(Gruby) wrote:
>On Fri, 10 Jun 2005 11:03:40 -0700, Magdalena Bassett
><m...@o...net> wrote:
>
>
>
>>Dziekuje wszystkim za pomysly. Babcine konfitury staram sie robic co
>>roku, ale zwykle udaje mi sie nazbierac poziomek na jeden sloik. Takie
>>laczenie konfitur z alkoholem kiedys robilam, ale to jednak nie nalewka,
>>ani jej smak. Zdecydowalam, ze jedna zrobie tak, jak Irek radzi i druga,
>>ktora postoi kilka tygodni. Jesienia zdam relacje, jaka roznica w smaku.
>>
>>Rowniez znalazlam miejsce, gdzie rosna dzikie poziomki, ktore jeszcze
>>nie dojrzaly, ale gdy dojrzeja, nazbieram i zrobie trzecia nalewke.
>>Bedzie zabawa z probowaniem. Rowniez nastawilam konfitury starego
>>kawalera, narazie jest tam warstwa truskawek, zaraz pojda tam poziomki,
>>a niedlugo czeresnie. Znajomi Amerykanie co roku dopytuja o butelke
>>"old bachelor's liquor". Nie ma u nas spirytusu, wiec uzywam 55% wodke,
>>ale i tak jest dosc dobra, moze nie tak mocna, jak powinna byc, ale coz
>>- w kraju slepcow jednooki jest krolem :)
>>
>>Magdalena Bassett
>>
>>
>
>
>robilem nalewke z truskawek - po szesciu tygodniak miala smak mydlano
>gorzki...to samo z malin...metoda krotka - 1-2 dniowa daje IMO
>najlepsze rezultaty...
>zamiast spirytu zastosuj Everclear 70%... jak nie ma u Ciebie to w
>Kanadzie pewnie maja....
>;-)))
>
>
Moj Tata robi jeszcze inaczej: zasypuje owoce cukrem, zostawia na
dwa-trzy dni, podgrzewa, zeby lepiej sok odchodzil, odcedza i miesza z
ankoholem. Nie wiem, czy to chociaz troche ortodoksyjnie, ale napewno
smacznie i aromatycznie ;)
Kot, co juz we wrzesniu bedzie degustowal (podobno odstawiono dla mnie
pare flaszeczek, mrrrr)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|