Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: DESER-czy ktoś wie?
Date: Wed, 09 Jun 2004 10:36:53 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: j...@p...onet.pl@131.116.254.209
Message-ID: <ca6i71$efl$1@news.onet.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 131.116.254.209
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1086770209 14837 131.116.254.209 (9 Jun 2004 08:36:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jun 2004 08:36:49 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <0...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204179
Ukryj nagłówki
Edka wrote:
> Czy ktoś wie jak się robi deser z mleka kondensowanego i galaretki?????
> To chyba nosi nazwę śmietanowiec.Mam ochotę to zrobić ale nie znam proporcji.
Nazywa sie to ptasie mleczko :)
A robi sie tak (przepis byl kiedys na grupie):
Skladniki:
1. puszka mleka skondensowanego nie slodzonego
3. galaretki dowolne 3szt np. poziomkowa, wisniowa, truskawkowa,
cytrynowa, kiwi raczej bardziej kwaskowe (przynajmniej ja tekie lubie)
Przepis:
1. galaretki zrobic wg przepisu na opakowaniu, kazda osobno, odstawic az
zgestnieje ale bedzie jeszcze prawie plynna
2. mleko podzielic na 3 rowne czesci
3. zmiksowac pierwsza porcje mleka az zacznie sie ubijac dolozyc
pierwsza galaretke i miksowac dalej, jak uzyskamy puszysta piane
przypominajaca
4. przelac do tortownicy i wstawic do zamrazarki, lub przynajmniej do
lodowki
5. to samo zrobic z druga czescia mleka i galaretka - wlac do tej samej
tortownicy i znowu do lodowki
6. to samo z trzecia czescia, ale teraz juz nie wstawiac do zamrazarki -
lodowka wystarczy
7. zjesc jak sie tylko zetnie :D
Smacznego,
Pozdr.,
Shrek
|