Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Multisenior" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: DO PANI HANI...
Date: Fri, 10 Nov 2006 10:06:05 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <ej1fjq$r8p$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ej01vl$37v$1@nemesis.news.tpi.pl> <ej1bp7$chr$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcv109.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1163149755 27929 83.6.237.109 (10 Nov 2006 09:09:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Nov 2006 09:09:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0647-0, 2006-11-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282789
Ukryj nagłówki
"clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
news:ej1bp7$chr$1@nemesis.news.tpi.pl...
To tylko ogólny wstęp do technologii, a nie zbiór przepisów i receptur.
Ogólnie Pani Hani chodziło o to, jak przygotowac steki, ale też jak zrobić
wołowinę (inne mięsa) smaczną i kruchą. Oczywiście to proste sprawy, ale
zawsze są tacy, dla których jest jakiś pierwszy raz i dlatego taki
przydługawy wstęp...
Dzisiaj podam jakieś wzorcowe receptury dla wykorzystania, bądź
bezpośrednio, bądź do wariacji na temat. Ja wiem, że w warunkach domowych
(wieś wyłączam) nie morduje się bydła i nierogacizny i nie stosuje się
wprowadzania solanek do arterii ubitej sztuki i horror - "dymu w płynie"
"wędzącego" mięso.
O stekach napisałem wcześniej i nawet podałem link do czeskiej firmy
produkującej wygodny, choć ręczny sprzęt TN60 do nacinania mięsa
(tenderyzacji) ale i do cięcia wędlin na paski czy szatkowania zieleniny.
Wielka wygoda, gdyby przyszło zrobić przyjęcie na kilkanaście lub
kilkadziesiąt osób, zwłaszcza niespodziewanie. Sprzęt ręczny ma zaletę -
jest niewrażliwy na brak prądu - na biwakach czy obozach, bądź ugotowanie
dla tych osób obiadu - w pojedynkę.
http://www.porkert.cz/vyrobky/tn60.htm Są tam filmy ukazujące działanie tej
maszynki.
|