Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.f
r7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!
unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 09 Oct 2015 19:33:39 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do XL - NTG
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
<56176521$0$596$65785112@news.neostrada.pl>
<5617da89$0$8375$65785112@news.neostrada.pl>
<5617e185$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<5617e4ff$0$27516$65785112@news.neostrada.pl>
<5617e86b$0$27520$65785112@news.neostrada.pl>
<5617f3b0$0$600$65785112@news.neostrada.pl>
<5617f686$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <5617f686$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 51
Message-ID: <5617fa71$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1444412017 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8376 87.207.124.79:50230
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3573
X-Received-Body-CRC: 1368333835
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366432
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-10-09 19:16, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-10-09 o 19:04, Qrczak pisze:
>> Dnia 2015-10-09 18:16, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-10-09 o 18:02, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2015-10-09 17:47, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>> W dniu 2015-10-09 o 17:17, Qrczak pisze:
>>>>>> Dnia 2015-10-09 08:56, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>>>>>>>>
>>>>>>>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny,
>>>>>>>> więc jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w
>>>>>>>> słoiku mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale
>>>>>>>> skoro ta żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny
>>>>>>>> wyciekające z mięsa to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z
>>>>>>>> przepisu...
>>>>>>>
>>>>>>> Kiedy ja wyjmę ugotowane mięso z rosołu - kawałek pręgi, czy nawet
>>>>>>> skrzydełka, obojętnie - i włożę do lodówki, to się wokół niego
>>>>>>> zwykle
>>>>>>> zbiera naturalna galaretka. W ten powyższy przepis się nie
>>>>>>> wgryzałam za
>>>>>>> bardzo, ale podejrzewam, że jest tam sporo mięsa wszelakiego, więc
>>>>>>> może
>>>>>>> wystarczą naturalne wiązania z tego mięsa?
>>>>>>
>>>>>> To nie jest z mięśnia.
>>>>>
>>>>> Ale oprócz mięśnia jest tam chyba jakiś tłuszcz, błony i inne żylaste
>>>>> coś.
>>>>
>>>> Tłuszcz i cusie żylaste nie dają kleju.
>>>> Dlatego nie zgalaretowieje z tzw. porcji rosołowej z kurczaka.
>>>
>>> No pacz pani, a mi galaretowieją skrzydełka, pręga, indycze kolanko...
>>
>> Przy okazji zanalizuj, co mają poza kością i skórą.
>
> Niewiele w sumie takich mięs, które z samego mięśnia się składają. A
> polędwicy i schabu raczej nie gotuję na galaretę.
> BTW Chociaż schab w galarecie bywa, ale to chyba właśnie z żelatynowej.
Dp mięs to się zwykło stosować wywar mięsny.
Większy problem jest z rybami, wtedy zwyklo się wspierać.
Takoż z owocami czy ideologiczną wegą.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|