Data: 2015-10-14 00:37:54
Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 Oct 2015 13:27:21 -0700 (PDT), s...@g...com napisał(a):
> Nie wiem czy zoladek mozna nadkwasic.
Można - jak się ma nadkwasotę :-)
Przy okazji - znalazłam o kombuczy i nadkwasocie:
http://f.kafeteria.pl/temat/f2/nadkwasota-pomocy-p_3
333243/6
> Tzw. Nadprodukcja kwasow zoladkowych skutkuje refluksem, czyli ich wyrzucaniem do
przelyku. Jest to odczuwalne jako zgaga.
> Ewa nie pisala o zgadze tylko o bolu brzucha.
> Przeciez kwas solny, na ktory zoladek jest biologicznie przygotowany, jest
zdecydowanie "mocniejszy" od askorbinowego.
No ale witamina C to nie jest kwas askorbinowy, tylko askorbinian sodu.
Czyli SÓL sodowa kwasu askorbinowego.
http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/askor
binian-sodu-1-kg-witamina-c
I teraz: np zażywanie sody (czyli soli sodowej kwasu węglowego) łagodzi
objawy nadkwasoty w żołądku, bo:
NaHCO3 + HCl -> NaCl + H2O + CO2 (CO2 się ulatnia)
Tymczasem z askorbinianem sodu (C6H7O6Na) będzie to:
C6H7O6Na + HCl -> NaCl + C6H6O5 + H2O
C6H6O5 to jakiś kwas, ale nie wiem, co to za stwór, choć przez podobieństwo
wzoru kojarzy mi się z octowym i nim oczywicie nie jest. No ale raczej jest
słabszy niż solny, sądząc po reakcji. Zatem coś on tam jednak w żołądku
zakwasza nadal, w przeciwieństwie do zobojętniającego efektu działania
sody. Pewnie stąd jednak dolegliwości :-)
> A skoro pojawiaja sie dolegliwosci zoladkowe po kwasie askorbinowym,
J.w.
> - to raczej sklanialabym sie ku niedokwaszeniu wlasnie, albo jakims ubytkom w
sluzowce, ktore ten dyskomfort pooduja.
Niedokwaszenie wykluczylam chyba, skoro nadal jest kwas w żołądku, tyle że
inny... No ale nie wiem, co właściwie oznacza "niedokwaszenie".
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|