Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!cyclone03.ams2.highwinds-media.com!voer-me.highwinds-media.com!peer03.am1
!peering.am1!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-
02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!no
t-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Do XL - NTG
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl> <mv8c0o$3k8$1@dont-email.me>
<1ty1bj75a3ah7.153jiisufp6ej$.dlg@40tude.net>
<mv9eid$jav$1@dont-email.me> <1kn0l8nw25gp3$.au2zh4buh9zj.dlg@40tude.net>
<mv9i59$u7j$1@dont-email.me>
<1j58zhr7160vc$.1o7dlip6lbryi$.dlg@40tude.net>
<mvb4hq$19v$1@dont-email.me> <e89lydsm1yq4$.6rpj1nqobk7e.dlg@40tude.net>
<mvdo65$10q$1@dont-email.me>
<a...@g...com>
<mvirmi$l0s$1@dont-email.me>
<3...@g...com>
<rzjtu5ffw3sp.fy0gy7h5pg9h$.dlg@40tude.net> <mvjdk4$vig$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<mvjs08$2mq$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvjtg5$8pj$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvk06k$mm6$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvk32q$v8$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvm71k$unr$1@dont-email.me>
Organization: : : :
Date: Wed, 14 Oct 2015 21:40:16 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 40
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1444851616 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27518 77.253.217.116:13269
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 700915587
X-Received-Bytes: 3837
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366843
Ukryj nagłówki
Pan Pszemol napisał:
>>>> Na pewno jest to po to, by klientowi było łatwiej. Mam tylko wątpliwość,
>>>> czy da się przerzucić ogórki z beczki do worka i go szczenie zamknąć.
>>>> Mogą wywiązać się przy tym fermentacje, które zrobą rozedmę worka.
>>> Być może... A być może fermentacja mlekowa, o którą tu chodzi jednak
>>> gazów nie wydziela.
>> Ale inne mogą wydzielać -- użyłem liczby mnogiej. Nie ma gwarancji,
>> który drobnoustrój po operacji przełożenia weźmie się do roboty.
>
> Nie ma gwarancji.
> Z drugiej strony worki foliowe mają jakąś tam wytrzymałość na rozciąganie.
Nawet lekko wzdętego nigdy nie widziałem.
>> Mogą mieć też jedni i drudzy. Wyobrażam sobie, że seryjna produkcja
>> ogórków kiszonych jest czymś w rodzaju procesu ciągłego. To tak jak
>> z chlebm, w którym pozostałości w dzieży tworzą zaczyn do następnego
>> zarobienia ciasta -- i tak przez całe pokolenia piekarzy. Więc i tu
>> do nowych ogórów wraz z kulturami bakteryjnymi może trafić trochę
>> kwasu mlekowego zrobionego z ogórków poprzednich. Mogę sobie też
>> wyobrazić, że pod koniec fermentacji dodaje się czystego kwasu
>> mlekowego, aby do reszty wykończyć mikroby i ustabilizować produkt.
>> Technika zaczerpnięta z winiarstwa -- tak robi się na przykład wermut,
>> dodaje się alkohol, który wykańcza pozostałe drożdże i przyspiesza
>> klarowanie. Gdyby tak było z ogórkami i kwasem mlekowym, to by może
>> nawet pasteryzacja była zbędna.
>
> Brzmi to bardzo przekonywująco, ale to nie trudne bo na przetwórstwie
> przemysłowym żywności się nie znam, więc możemy sobie pogdybać :)
Znam takich, co się znają. Ale nie będę ich o nic pytał -- nie pragnę
poznania tajników technologii produkcji ogóra w torebce. Gdybanie na
temat jak coś jest zrobione -- to daje dużo frajdy, jeśli gdybający
mają pojęcie o czym gdybają. Takie gdybanie jest czymś zupełnie innym
od wypowiadania opinii na podstawie Głębokiego Przekonania (o laniu
kwasu z wiadra do ogórów na przykład).
--
Jarek
|