Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Do XL - NTG Re: Do XL - NTG

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do XL - NTG

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer0
1.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.
pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Do XL - NTG
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl> <mv9i59$u7j$1@dont-email.me>
<1j58zhr7160vc$.1o7dlip6lbryi$.dlg@40tude.net>
<mvb4hq$19v$1@dont-email.me> <e89lydsm1yq4$.6rpj1nqobk7e.dlg@40tude.net>
<mvdo65$10q$1@dont-email.me>
<a...@g...com>
<mvirmi$l0s$1@dont-email.me>
<3...@g...com>
<rzjtu5ffw3sp.fy0gy7h5pg9h$.dlg@40tude.net> <mvjdk4$vig$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<mvjs08$2mq$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvjtg5$8pj$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<aq7bdondszrm$.1pq4olgzbh4vg$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<a...@4...net>
<o...@t...home> <o...@t...home>
<mvmb3k$fph$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mvne90$hg4$1@node1.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Thu, 15 Oct 2015 09:12:50 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 19
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1444893170 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8388 77.253.217.116:11506
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2520
X-Received-Body-CRC: 264041338
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366915
Ukryj nagłówki

Pani Basia napisała:

>> Bodaj na grupie. pl.hum.polszczyzna była przed laty dyskusja na temat
>> "kiszenia" versus "kwaszenia". Ujawnili się tacy, co wyrośli w środowisku,
>> gdzie zawsze kapustę i ogórki w beczce się kwasiło. Oraz ci, dla których
>> są to rzeczy kiszone.
>
> A na wschodnich kresach wciąż mówi się kwaszenina na wszelkie kiszone
> warzywa i grzyby. "Kwaszenina" to archaizm, występujący czasem w starych
> przepisach,a obecnie w niektórych miejscowościach Podlasia i po drugiej
> stronie granicy. Wciąż żyje.

Takie były wnioski z dyskusji. Poza tym na ogórki określonej wielkości
mówi się "kwaszeniaki". Trzeba niezłomnej wiary w izotropowość kultury
i języka, by na podstawie nieco odmiennej nazwy użytej przez kogoś,
budować demaskatorskie teorie dotyczące technologii produkcji żywności.

--
Jarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.10 FEniks
15.10 bbjk
15.10 bbjk
15.10 FEniks
15.10 krys
15.10 krys
15.10 stefan
15.10 Jarosław Sokołowski
15.10 FEniks
15.10 FEniks
15.10 Trefniś
15.10 Jarosław Sokołowski
15.10 FEniks
15.10 bbjk
15.10 s...@g...com
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6