Data: 2006-10-03 15:20:30
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:eftssa$ol6$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
>> "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
>> news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>>>> ja opieńki solę...
>>>> mogą kilka lat stać.
>>>
>>> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
>>> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
>>> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Lilla
>>
>> Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce -
>> mleczaj wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki
>> do obróbki. Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona -
>> bardzo smaczny grzyb, trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z
>> piasku i zblanszować - do octu czy kiszenia, do solenia
>> niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się przy układaniu w
>> słoikach.
>
> próbowałem kiedys robić w ten sposób, ale wszystkie grzyby, których przed
> soleniem nie gotowałem , psuły sie..
Blanszowane to krótko gotowane.
|