Data: 2006-10-03 15:32:04
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Prawusek wrote:
> "Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eftssa$ol6$1@news.onet.pl...
>> Panslavista wrote:
>>> "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
>>> news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>>>>> ja opieńki solę...
>>>>> mogą kilka lat stać.
>>>>
>>>> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
>>>> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
>>>> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> Lilla
>>>
>>> Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce -
>>> mleczaj wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki
>>> do obróbki. Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona -
>>> bardzo smaczny grzyb, trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z
>>> piasku i zblanszować - do octu czy kiszenia, do solenia
>>> niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się przy układaniu w
>>> słoikach.
>>
>> próbowałem kiedys robić w ten sposób, ale wszystkie grzyby, których
>> przed soleniem nie gotowałem , psuły sie..
>
> Blanszowane to krótko gotowane.
kwestia ile to "krótko..."
ja gotuje jakieś 10 minut od zagotowania ..
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|