Data: 2006-10-03 14:42:19
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista wrote:
> "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
> news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>>> ja opieńki solę...
>>> mogą kilka lat stać.
>>
>> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
>> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
>> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>>
>> Pozdrawiam
>> Lilla
>
> Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce -
> mleczaj wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki
> do obróbki. Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona -
> bardzo smaczny grzyb, trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z
> piasku i zblanszować - do octu czy kiszenia, do solenia
> niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się przy układaniu w
> słoikach.
próbowałem kiedys robić w ten sposób, ale wszystkie grzyby, których przed
soleniem nie gotowałem , psuły sie..
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|