Data: 2004-08-29 06:36:01
Temat: Re: Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..?
Od: "Wioletta Piekutowska" <u...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL <b...@g...pl> napisał(a):
> Aretkka <a...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > pytanie , czy na pewno z samej mąki żytniej, był chleb, który tak z
> > rozrzewnieniem wspominasz? Może tylko potocznie nazywano go "żytnim" ?
W/g
> > mnie z samej mąki żytniej musi być chleb mocno kwaśny, a pewnie nie o
taki
> ci
> > chodzi ?
>
> Naturalnie ze nie z samej zytniej maki:
> Zwykle jest to mieszanka maki zytniej i pszennej, czesto z dodatkiem maki
> pszenno-razowej czy pszennej z otrabkami. Mam wszystkie rodzaje mak ale
> chleb wychodzi - w zaleznosci od przepisow - albo zabyt twardy albo zbyt
> puszysty i jakis taki bezplciowy.
>
> > Bardziej "zdrowszy" jest chleb z mąki RAZOWEJ. I to może być mąka:razowa
> > pszenna. Z "Kuchni Polskiej" jeśli bedziesz reflektował mogę przepisać Ci
> > przepis na chleb grahama i oczywiście na grahamki. Ale to na bazie mąki
> > pszennej razowej:-)
>
>
>
> Z Kuchni Polskiej probowalem - nie taki jak pamietam, a pamiec (jeszcze)
mam
> dobra :-((((
>
>
>
> > Napisz szczerze jakie Ci te chlebki wychodziły, czy kwaśne ?
>
>
> Wychodzily rozne, w zaleznosci od przepisu. Najlepszy wyszedl z maki
> razowej zytniej i pszennej z dodatkiem calych - napecznialych - ziaren
> pszenicy, melasy i drozdzy. Wyszedl taki mokry, ciezki,
> smakowity "komisniak." Ale ja chce "chleb za 4 zlote za komuny!" :-)))
>
> Zakwas juz opanowalem (250 g maki zytniej + 1 litr cieplej wody + lyzka
> miodu + "nasza" paczka swiezych drozdzy (17g - 0,6 oz.) Po dodaniu ok. 1
kg
> pszennej maki razowej i cwierci szklanki oleju do takiego zakwasu wychodzi
> chleb prawie jak "ten za komuny", szczegolnie jesli dodam kminku. Ale cus
> zbyt puchaty. Zmiany w proporcjach prowadza do rozmaitych klesk: chleb
> jest albo twardy, albo robi sie zakalec, etc.
>
> Musi byc jakis praktyk chlebowy wsrod nas...
> Help..!
>
>
A jak ma nie byc puchaty, jak dajesz tyle drozdzy. Ja na 1,5kg maki daje
3gramy.
Wyslalam Ci przepis na ten adres, ktory byl w googlach, wybaczcie, ale drugi
raz nie napisze tego przepisu, bo jest dlugi /cala kartka a4/.
U.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|