Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dobry schabowy z kapustą
Date: Thu, 9 Mar 2006 20:02:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <duptqp$63c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <a0b7$44103a66$540a756e$21188@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: dep125.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1141930649 6252 83.23.119.125 (9 Mar 2006 18:57:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Mar 2006 18:57:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262509
Ukryj nagłówki
"amro" <x...@x...com> wrote in message
news:a0b7$44103a66$540a756e$21188@news.chello.pl...
> Jak coś takiego zrobić "dobrze" znaczy się smacznie ? wersal to to nie
jest
> ale zjadłbym..dziękuję:)
>
Kapuste to robie wg przepisu mojej mamy, w koncu wychowalem sie na tym.
Niektorzy dodaja maslo, zasmazke itp. Ja robie w ten sposob:
kilo kapusty - gotuje ok 30 do 45 min, bez zadnych przypraw (kapusta malo
kwasna, kupuje taka 'surowkowa' ma taki smak jakby z chrzanem)
30 do 50 dkg boczku swiezego, 100g cebuli, smaze w odzdzielnym rondlu na 1/3
kostki smalcu (czasem dodaje boczek wedzony lub co sie znajdzie w lodowce,
jakies resztki kielbasy)
kapuste po odcedzeniu, sole(na oko), warstwa pieprzu(na oko), wrzucam
zawartosc rondla, wstawiam wszystko na gaz(10 min wystarczy), mieszam
kopystka.
Taka kapusta najlepsza jest z pieczenia np lopatka, od szynki, takze
mielone, i sosem od tej pieczeni, oczywiscie z ziemniakami.
Nie powinno sie tak robic, ale sie przyznam, na talerzu robie takie cos co
nazywam 'glajda'; z ziemniakow robie widelcem pure, mieszam z sosem i
kapusta, (3 w jednym)hehe.
Niestety nie posiadlem znajomosci robienia dobrze kotleta schabowego,
panierowanego. Czasem mi sie udaje, ale to loteria (pewnie zalezy od jakosci
schabu).
Schabowy pasuje mi bardziej z surowkami.
Najlepszy ze schabu, to jest stek ze schabu z cebulka.
Pozdr
MarekF
|