Data: 2012-07-29 06:25:35
Temat: Re: Domowy jogurt - jakość mleka
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1h7f54wm3tx67.1ncj8ih1hmu9g.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 28 Jul 2012 11:37:13 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>
>> Jak domowym sposobem sprawdzić jakość mleka? Zsiadłe wychodzi rewelacyjne
>> na te upały teraz. Ale jakby tu sprawdzić jakoś tak lepiej
>> "bekteriologicznie"?
>
> Nie pić surowego mleka, nawet jogurt robić z gotowanego, zsiadłe też -
> mleko gotowane i wystudzone na jogurt oraz na zsiadłe szczepić
> odpowiednimi
> kulturami bakterii, czyli po prostu dobrym jogurtem kupnym oraz/lub
> kulturami kupionymi w necie.
> Wśród bydła szaleje gruźlica. A Ty masz (małe) dzieci...
> http://produkcja.rolnicy.com/tag/bydlo-zarazone-gruz
lica
> Powszechne w mediach zapewnienia o tym, że Polska jest wolna od gruźlicy
> bydła, traktuj odpowiednio. Tzn jako bajkę.
> --
> XL
A marchewek uprawiany na oborniku? No, to znaczy na roli którą zasila się
krówskim gnojem raz czy dwa razy w roku?
Bo z mlekiem, to rydzykuję, a jakby jeszcze marchewek? To co bym jadł?
A tak a propo: do dzisiejszego rosołku niedzielnego robię rodzinny makaron 6
jajeczny - 6 jajków i to dużych na kilo mąki i ciut wody (Żywiec gazowany).
Cieniusienko wałkowany, krojony jeszcze cieniej (takim ceramicznym tasakiem)
i podsuszany na stolnicy. Mniam.
pozdr
Stefan
|