Data: 2003-07-01 16:22:39
Temat: Re: Dookoła pizzy
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:bds2p2$7f$1@news.onet.pl...
> > Zainspirowana rozmową z Kasią ;-) powracam do tematu pizzy. Moja
za
> każdym
> > razem , jeśli już zdecyduje się rosnąć - to rośnie ponad miarę i
robi się
> > placek drożdżowy, zamiast pizzy.
Moja wychodzi zawsze idealnie. Opieram się głównie na przepisie Joli
L - L, która zaserwowała nam kiedyś na grupie prawdziwy włoski
przepis. Ciasto w lodówce lekko rośnie, ale eksperymenty lodówkowe
niezbyt wychodzą w domowych warunkach. Ciasto po upieczeniu jest
wilgotne, przynajmniej moje było, a robiłam pizzę już no myslę, że ze
sto razy.
Główne warunki udanej pizzy to - dobra mąka - po sugestiach Magdy
Bassett zaparzona w mikrofalówce, zakaz używania mleka, temperatura
wody, oddzielenie ciasta od sosu warstwą oliwy, a także podpieczenie
samej pizzy przez 8 min. i dopieczenie przez 4 z nałożeniem (mozarella
na spodzie).
Jakby ktos reflektował na dokładny przepis, to podam.
pozdr
cherokee
|