Data: 2006-03-08 15:44:05
Temat: Re: Empanadas - pytania dot. przygotowania
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> wrote in message
news:dumri6$25i$1@inews.gazeta.pl...
>I czy masło ma być "surowe" czy stopione?
W przepisach na empanade malso musi byc zimne - pociete na kawalki i
wrobione w make zanim doda sie wody/mleka. Chodzi o to, zby ciasto bylo
takie bardziej krucho-platkowe. Do nadzienia zwykle cebulke sie szkli - i
to bardzo powoli, bez przypalania (zachowuje wtedy slodycz.) Co do
pieczenia, to empanade zwykle piecze sie w srednio goracym piecyku
(200-205C) przez ok 10 minut, zmniejsza sie temperature do ok. 175C i piecze
az stana sie ciemno-zlote, smaruje sie jajkiem ubitym z lyzka mleka i
dopieka przez pare minut w tej samej temperaturze. Maja wtedy ladny zloty
kolor i sie blyszcza...
W ogole ten przepis to jakis taki nijaki - empanada nadziewana kukurydza -
bleeee! Takie nadzienie jest bardziej argentynskie...
2 lyzki oleju do smazenia (mozna na oliwie z oliwek tylko trzeba uwazac na
temperature smazenia...)
1 duza czerwona papryka, nasienniki wyjete b. drobno posiekana. Mozna uzyc
pare kawalkow pieczonej czerwonej papryki zamiast surowej.
1 duza cebula b. drobno posiekana
2 papryczki chile jalapeno (zielone), nasienniki wyjete, b. drobno posiekane
Powyzsze powoli usmazyc na oleju az cebula bedzie zloto-brazowa (nie
przypalac, bo bedzie gorzkie...)
2 -3 jajka na twardo - b. drobno posiekane
1 spory ziemnak, ugotowany i zmasakrowany
duza garsc zielonych oliwek bez pestek, b. drobno posiekanych
2 lyzki rodzynek (obojetnie jakich, byle swieze)
1 lyzka lagodnej czerwonej papryki
1-2 lyzki natki zielonej pietruszki b. drobno pociapanej
Powyzsze skladniki dobrze zmieszac z usmazona cebulka i paprykami i doprawic
sola oraz pieprzem do smaku.
Jesli nie musi byc wegatarianskie, to dodac do nadzienia pol kilo chudego
mielonego wolowego miesa uduszonego na malej ilosci oleju. Dodac pol lyzki
octu albo wytrawnej sherry na chwile przed koncem smazenia - ale
niekoniecznie...Doprawic sola i pieprzem do smaku.
--
><eM eL><
|