Data: 2012-02-27 09:41:33
Temat: Re: Farsz
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-27 10:22, Hanka pisze:
>> Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
>> jakos dziwnie sie one nazywaly
>
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe833.html
Nie wiem dokładnie, na jakie pytanie odpowiadasz, ale sądzę z cytatu, że
tu raczej chodzi o kibiny - karaimskie pierogi z farszem przeważnie
baranim, bo chyba kołduny są ogólnie znane? Kołduny bywają z rozmaitym
farszem, a właśnie kibiny są z baraniną (lub wołowiną), bo karaimi
wywodzą się z judaizmu i wieprzowiny nie jedzą. Duże skupisko Karaimów
jest właśnie na Litwie, w Trokach.
A może chodzi pytaczowi o tatarskie o czebureki ("dziwna nazwa"), ale
one są smażone, farsze mogą być rozmaite, no z nie z Litwy, a z Krymu rodem.
Pewnie Bożenka fachowo opowie o odmianach litewskich pierogów :)
--
B.
|