Data: 2014-10-10 21:43:29
Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2014-10-10 08:13, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-09 18:00, Qrczak pisze:
>
>> Im "gorsza" konsystencja, tym smak lepszy.
>
> Może mnie przekonacie. Dasz swój fankowy przepis?
Najprościej, jak tylko można. Marchew w plasterki pokrojoną smażę chwilę
na oliwie z klarowanym masłem, wrzucam bakłażana i paprykę pokrojone w
dość sporą kostkę (ja bakłażana nie nasalam wcześniej, obecnie dostępne
odmiany już nie są gorzkie), dodaję posiekany czosnek (sporo), sól i
czerwoną czubrycę. Chwilę miącham łyżką, dodaję pokrojonego w kostkę
pomidora. Po mniej więcej 10 minutach powstaje bardzo pięknie pachnąca i
smakująca ciapaja.
Nie dodaję wody, po dodaniu pomidorów z mieszaniem nie przesadzam, za to
przykrywam i tylko kontroluję, by się nie przypaliło.
W sezonie bobowym zdarzało mi się dodać jeszcze sporą garść ugotowanego
bobu. Teraz pewnie będę się posiłkować fasolą. Dla chrupkości czasem
wrzucałam kilka oliwek ze słoika.
A w ogóle to oberżynka jest baaardzo zdrowym warzywkiem. I lubi tłuszcz
(grillowany dietetycznie jest IMO średnio smaczny), który wcale nie
wpływa negatywnie na zdrowotność (czegom skromnym przykładem).
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|