Data: 2006-12-31 15:33:42
Temat: Re: Fondue nie wyszło
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le dimanche 31 décembre 2006 ŕ 14:51:58, dans
<1...@v...googlegroups.c
om> vous écriviez :
>>
>> Ile dales wina ? Bo fondue to stopiony ser z dodatkiem wina, a to co
>> opisujesz przypomina niestety grzanca z dodatkiem sera :/
> Wydaje mi się że według przepisu, to znaczy według książki na 600
> gram sera daje się 1/4 butelki wina czyli około 200 ml, z racji tego
> ze miałem 300 gram sera dałem 4 niepełne kieliszki od wódki, takie
> 25ml.
> Wyszło tak jak bym próbował rozmieszać masło z wodą.
Moim zdaniem, za duzo wina. W przepisach ktore sprawdzilam na
Marmiton.org jest 200-300 ml wina na 1,2 - 1,4 kg sera. Sa tez
przepisy calkowicie bez wina, tylko z mieszanka serow i odrobina
kirschu.
Radze ci dokupic sera, roztopic go, i powolutku wciepac to fondue co
ci nie wyszlo (na tej samej zasadzie jak ratuje sie majonez). Powinno
wyjsc.
Aha, inny blad : wina dodaje sie do stopionego sera, a nie sera do
wina.
Ewcia
--
Niesz
|