Data: 2009-05-20 10:24:36
Temat: Re: Frytki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jackare" <...@s...de.pl> napisał w wiadomości
news:gv0jaj$ceg$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> >
> > Otóż smaży się na wołowym łoju, a nie wieprzowym smalcu i inaczej, niż u
> > nas, w dwóch etapach i zróżnicowanej temperaturze. I smakują też
inaczej.
> >
> I to właśnie jest jedną z tajemnic ich naprawdę wspaniałego smaku. Łój nie
> zmienia smaku smażonej w nim potrawy. Ziemniak nie przechodzi smrodkiem
> przegrzanego tłuszczu.
> Szkoły przygotowania z tego co wiem sa dwie. Jedna mówi o wstępnym
> przesmażeniu, druga o wstępnym kilkuminutowym sparzeniu frytek w wodzie i
> późniejszym dokładnym odsączeniu przed włąściwym smażeniem.
> Belgijskie frytki są grubo krojone. Smak jest odczuwalny w pełnej krasie.
> Cienkie amerykańskie farfoclowate frytki odpadają w przedbiegach.
> --
> Jackare
Równie dobrym tłuszczem jest masło (olej) kokosowe - nie dość, że jest
najlepszą fryturą, to jeszcze smak i aromat orzechowy...
|