Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Tashunko" <t...@T...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gar na ognichu
Date: Wed, 11 Aug 2004 11:13:36 +0200
Organization: ***Muszkieterki***
Lines: 29
Message-ID: <cfcnrn$3p5$1@inews.gazeta.pl>
References: <cfcn3j$e2f$1@ip137.rx.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.80.58
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1092215480 3877 217.153.80.58 (11 Aug 2004 09:11:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Aug 2004 09:11:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-User: Tashunko
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210837
Ukryj nagłówki
Nudą powiewało, aż nagle napotkałam wirtualne osoby podpisującej się
*Shem* myśli nieuczesane:
>> Czy macie moze jakies sprawdzone dania, ktore moznaby latwo
>> przyrzadzic w garze nad ogniskiem? Zupy - to jasne, ale moze cos
>> jeszcze? Wybieram sie na splyw kajakowy a jakos nie mam ochoty na
>> jedzenie z puszek ;)
Nie wiem czy nadaje się na spływ kajakowy, ale jeśli chodzi w ogóle o
gar na ognichu to sposób mam:)
Co roku spotykamy się z przyjaciółmi na tzw." pieczonki" - na działce
lub w górach. Do gara właśnie - takiego specjalnego kociołka szczelnie
zamykanego - wkłada się na początek liście kapusty na dno, a potem
układa - warstwami lub wcześniej wymieszane i pokrojone w
kostkę/talarki następujące składniki: ziemniaki, buraki, marchew,
cebula, boczek, kiełbasa, pieczarki....i co tam kto chce - pełna
dowolność ilościowo- rodzajowa. Wszystko doprawiamy, na przykład
podczas mieszania, do smaku, przykrywamy liśćmi kapusty, zamykamy
szczelnie gar i ...na ognisko!!! Super sprawa !!! W tym roku już takie
jadłam u cioci na działce, ale czekam na tradycyjne pieczonkowe -
pijaczonkowe spotkanko w górach u przyjaciół:)
Polecam wszystkim i smacznego!
--
Pozdrówka gorące!
****Tashunko****
|