Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!peer01.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Garnek
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5fa3daa9$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
<5fa41e64$0$543$65785112@news.neostrada.pl>
<5fa41fd3$0$6345$65785112@news.neostrada.pl>
<GlapH.32094$oS.3790@fx02.ams1>
<5fa548fa$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<hPrpH.36354$bIf.6842@fx26.ams1>
<5fac18c3$0$559$65785112@news.neostrada.pl>
<64_qH.399564$w9g.185088@fx44.ams1>
<5fad3119$0$521$65785112@news.neostrada.pl>
<Q23sH.768098$j0g.371328@fx43.ams1>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Sun, 15 Nov 2020 21:33:57 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.4.3
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <Q23sH.768098$j0g.371328@fx43.ams1>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 55
Message-ID: <5fb190b3$0$541$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.97.98.25
X-Trace: 1605472435 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 541 217.97.98.25:56750
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3927
X-Received-Body-CRC: 3930161684
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382557
Ukryj nagłówki
W dniu 15.11.2020 o 06:31, Marcin Debowski pisze:
> On 2020-11-12, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>
>> No chyba nie tylko o to chodzi. W reklamach pokazują (pokazywali w
>> każdym razie kiedyś) krowy wypasające się na alpejskich pastwiskach,
>> dając do zrozumienia, że mleko od tych krów jest czymś szczególnym.
>> Natomiast pod znakiem zapytania stoją obie te kwestie.
> Mógłbym się zgodzić (abstrachując od tego, czy to mleko nie jest czasami
> jednak jakieś lepsze), ale tu mówimy o w sumie tanim produkcie a ten
> garek to niby jakiś kosmiczny wypas, którego cena powala. Omażle jakby
> ta czekolada kosztowała kilka stów.
Zacznijmy od tego, że z tą czekoladą to w ogóle jest pic na wodę, bo o
wiele więcej w niej cukru niż tego mleka i samej czekolady. Generalnie
to jedna z gorszych czekolad, jakie jadłam. Wziąwszy więc pod uwagę
zawartość czekolady w czekoladzie, wychodzi chyba dość drogo, choć
oczywiście cena przy tego typu produkcie to rzecz pomijalna - kupujesz,
zjadasz, zapominasz, ewentualnie odkłada ci się na boczkach. Przy
garnkach już można o wiele więcej pokombinować, żeby cenę podbić, tak mi
się zdaje. Nie licząc dystrybucji, która bardzo wpływa na cenę. Jak
weźmiesz pod uwagę takiego Philipiaka, to w ogóle za głowę się złapiesz,
a czy w tych garnkach jest naprawdę coś szczególnego, tego się nigdy nie
dowiesz - nawet jeśli ktoś ze znajomych ma, to nie przyzna, że wydał
tyle kasy bez sensu.
>
> I mogli coś takiegoś napisać, i jeszcze dodać, że garnek jest specjalnie
> zaprojektowany ble ble, ble. A zdecydowali się popierniczyć coś o
> składzie, bo dla większość to czarna magia i pewnie jak magia ma działać.
Nie wiem, może to pozostałość po czasach, kiedy stal nierdzewna była
rzadkością i tego typu garnki dopiero wchodziły na rynek.
Faktem jest, że stal niby ta sama, a jednak różne garnki zachowują się
różnie. Pewnie nie tylko skład, ale i grubość ma znaczenie. Nie bronię
akurat tego, do którego link podałam, bo nie wiem, nie mam i nie znam go
(znam markę ze słyszenia). Jakość garnka nie musi nawet iść w parze z
ceną, tzn. tańszy lub nie zabójczo drogi nie musi być gorszy.
> Poszukałem trochę i faktycznie wielu tych "lepszych", tzn. droższych to
> podkreśla. A z drugiej strony mnie to chyba mocniej razi bom chemik.
> Pamiętam jak kupiłem w jakimś tanim sklepie duży stalowy chiński garnek,
> niedrogo zresztą. Na dnie miał wygrawerowne czcionką 50pkt "304". Dlugo
> miałem wątpliwości czy w tym się da bezpiecznie gotować.
I jak się sprawdził?
Ewa
|