Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gdzie spizarnie z tamtych lat
Date: Wed, 16 Apr 2003 22:24:10 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <b7ke37$sfv$1@news.onet.pl>
References: <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1050524583 29183 213.25.123.147 (16 Apr 2003 20:23:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Apr 2003 20:23:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4920.2300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4920.2300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153205
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3E9DB426.F2CB43BD@olypen.com...
> Po przerwie witam opowiescia o spizarni mojej Babci w Oliwie, niedaleko
Gdanska.
Witam serdecznie po przerwie.
> Czy byly lub sa u Was w rodzinie spizarnie? Czy pamietacie takie sprzed
> czasu lodowek?
U mojej babci wszystko było w piwnicy i w komorze...
W piwnicy, czy lato czy zima temperatura była/jest około 5-6 stopni
Celsjusza, więc jest to bardzo dobra lodówka... Tylko w lodówkach jakoś
nigdy myszy nie widziałam...
A komora to było takie pomieszczenie w którym było zimno w zimie, a w lecie
chłodniej dużo niż w innych pomieszczeniach w domu - to był taki pokój od
północnej strony. W komorze trzymało się raczej te rzeczy do bieżącego
spożycia... + niepsujące sie typu cukier, mąki, kasze, jaja, makarony, a w
piwnicy przetwory, ziemniaki, warzywa, ale i kiełbasy i słoninę w lecie, bo
w zimie i na wędliny było wystarczająco chłodno w komorze... A właściwie to
latem się nie jadało dużo mięsa i wędlin i tego praktycznie nie było...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|