Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:I+Q0uCayt4CFdT0oYk+MRqPF87U=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a101b63$0$5148$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gęsie pipki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0da9e9$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0f125c$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ff074$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ffa77$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
Date: 18 Nov 2017 11:37:07 GMT
Lines: 76
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.141.203
X-Trace: 1511005027 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5148 79.185.141.203:53463
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379579
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 10:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>>
>>>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>>>
>>>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował,
>>>>>>> ale
>>>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>>>
>>>>>> Obrzydliwość.
>>>>>>
>>>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Kura "błysła".
>>>>>
>>>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>>>
>>>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>>>> świeżej.
>>>>> To jest wiedza powszechna.
>>>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od
>>>>> wersji
>>>>> nieprzetworzonej?
>>>>
>>>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>>>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>>>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>>>> bardzo
>>>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki
>>>> w
>>>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>>>> wielkotowarowych
>>>> plantacji.
>>>>
>>>
>>> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
>>
>> I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
>>
>>> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
>>> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>>>
>>
>> Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
>>
>
> Też nie należy przesadzać z tym kaczupem, jako "skoncentrowanym pomidorem".
> Np. Heinz ma problemy, bo w ich keczupie jest go zaledwie 6 procent:
>
> https://finanse.wp.pl/popularny-ketchup-to-wcale-nie
-ketchup-duze-problemy-heinza-6114210495379585a
>
> Reszta to sama "zdrowotność" :)
>
Czyli na opakowaniu wierutne kłamstwa - jak przypuszczałam!
https://www.google.pl/amp/s/www.odkrywamyzakryte.com
/ketchup-lagodny-heinz/amp/
,,Składniki: pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu) (...)"
Zeozumiałe, że chodzi o pomidory przed zagęszczeniem, no ale mimo wszystko
po zagęszczeniu powinny one po zagęszczeniu stanowić w produkcie
MINIMUM(sic!) 50 procent! Tak wynika z mojego własnego doświadczenia w
robieniu keczupu.
--
XL
|