Data: 2017-11-18 10:36:51
Temat: Re: Gęsie pipki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 10:27 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 10:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>>>
>>>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował,
>>>>>>>>> ale
>>>>>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>>>>>
>>>>>>>> Obrzydliwość.
>>>>>>>>
>>>>>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Kura "błysła".
>>>>>>>
>>>>>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>>>>>
>>>>>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>>>>>> świeżej.
>>>>>>> To jest wiedza powszechna.
>>>>>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od
>>>>>>> wersji
>>>>>>> nieprzetworzonej?
>>>>>>
>>>>>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>>>>>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>>>>>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>>>>>> bardzo
>>>>>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te
>>>>>> pomidorki
>>>>>> w
>>>>>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>>>>>> wielkotowarowych
>>>>>> plantacji.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
>>>>
>>>> I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
>>>>
>>>>> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
>>>>> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>>>>>
>>>>
>>>> Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
>>>>
>>>
>>> Też nie należy przesadzać z tym kaczupem, jako "skoncentrowanym
>>> pomidorem".
>>> Np. Heinz ma problemy, bo w ich keczupie jest go zaledwie 6 procent:
>>>
>>> https://finanse.wp.pl/popularny-ketchup-to-wcale-nie
-ketchup-duze-problemy-heinza-6114210495379585a
>>>
>>> Reszta to sama "zdrowotność" :)
>>>
>>
>> O tym mówię cały czas przecież.
>>
>
> Mówisz?
> Ale na inne tematy też się wypowiadasz?
> :)
>
Tzn. ?
--
XL
|