Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:s1NeHTno9H/PVomItH9A4SOEME8=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a0fff33$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gęsie pipki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0da9e9$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0f125c$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ff074$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ffa77$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ffd0d$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
Date: 18 Nov 2017 09:36:51 GMT
Lines: 80
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.109.28
X-Trace: 1510997811 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15200 37.47.109.28:14334
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 99673882
X-Received-Bytes: 4173
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379578
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 10:27 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 10:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>>>
>>>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował,
>>>>>>>>> ale
>>>>>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>>>>>
>>>>>>>> Obrzydliwość.
>>>>>>>>
>>>>>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Kura "błysła".
>>>>>>>
>>>>>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>>>>>
>>>>>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>>>>>> świeżej.
>>>>>>> To jest wiedza powszechna.
>>>>>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od
>>>>>>> wersji
>>>>>>> nieprzetworzonej?
>>>>>>
>>>>>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>>>>>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>>>>>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>>>>>> bardzo
>>>>>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te
>>>>>> pomidorki
>>>>>> w
>>>>>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>>>>>> wielkotowarowych
>>>>>> plantacji.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
>>>>
>>>> I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
>>>>
>>>>> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
>>>>> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>>>>>
>>>>
>>>> Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
>>>>
>>>
>>> Też nie należy przesadzać z tym kaczupem, jako "skoncentrowanym
>>> pomidorem".
>>> Np. Heinz ma problemy, bo w ich keczupie jest go zaledwie 6 procent:
>>>
>>> https://finanse.wp.pl/popularny-ketchup-to-wcale-nie
-ketchup-duze-problemy-heinza-6114210495379585a
>>>
>>> Reszta to sama "zdrowotność" :)
>>>
>>
>> O tym mówię cały czas przecież.
>>
>
> Mówisz?
> Ale na inne tematy też się wypowiadasz?
> :)
>
Tzn. ?
--
XL
|