Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gołąbki w liściach botwinki
Date: Sat, 13 May 2017 23:19:31 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 35
Message-ID: <of7tac$dir$1@news.icm.edu.pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<of7nuk$o5j$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1494710412 13915 89.65.72.80 (13 May 2017 21:20:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 May 2017 21:20:12 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376812
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-13 o 22:09, Trefniś pisze:
> W dniu .05.2017 o 21:48 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-05-13 o 09:06, Trefniś pisze:
>>> Cześć!
>>>
>>> Bywały już na grupie niestandardowe pomysły na gołąbki w sałacie
>>> rzymskiej, pisaliśmy o zawijaniu w liście winogron, kolejne pomysły też
>>> się pewnie pojawiły, których już nie pomnę.
>>>
>>> W ostatnim numerze miesięcznika "Dobre rady" czerwiec 2017, pojawił się
>>> przepis na gołąbki w liściach botwinki. Naprawdę pomysł mi się podoba :)
>>>
>>> Nadzienie to ryż, kurczak, cebula, pietruszka, przyprawy, ale IMHO można
>>> zastosować dowolny ulubiony.
>>>
>>> Przygotowanie liści botwiny:
>>> "Odetnij je od korzeni. Umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.
>>> Delikatnie zmiażdż ręką lub wałkiem ich unerwienia. Dzięki temu staną
>>> się elastyczniejsze i łatwiej będzie je zawijać."
>>
>> To może być bardzo dobre :-) Tylko zamiast kurczaka osobiście dałabym
>> inne mięso. Nie za bardzo lubię kurczaki.
>
> To jest nas dwoje, unikam kurczaków jak mogę :)
W te liście botwinki dałabym łopatkę przyrządzaną jak na kotlety
mielone. Bez żadnego ryżu.
Tak w ogóle to lubię barszczyk z bardzo młodziutkiej botwinki. Starego
buraka nie dodaję, jest jasna, ale taka mnie smakuje. Po dodaniu
odrobiny kwasku cytrynowego trochę nabiera koloru.
--
animka
|